Αρνητικές θερμίδες

Αρνητικές θερμίδες: Μύθος ή θαυματουργή λύση;
Υπάρχουν πράγματι τρόφιμα που όταν τα καταναλώνουμε χάνουμε θερμίδες αντί να παίρνουμε; Κι αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής, αρκεί η κατανάλωση απλώς τέτοιων τροφίμων για να αδυνατίσουμε;
Πληκτρολογήστε στη μηχανή αναζήτησης του υπολογιστή σας τη φράση «negative calorie foods» («τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες») και πατήστε enter. Θα εμφανιστεί μία λίστα με περισσότερα από 500.000 αποτελέσματα, που αναφέρονται σε τροφές τις οποίες όσο περισσότερο καταναλώνετε τόσο περισσότερο αδυνατίζετε. Μπορεί, όμως, κάτι τέτοιο να ισχύει; Βρέθηκε ο τρόπος να χάσουμε βάρος χωρίς στερήσεις και εξαντλητική γυμναστική, ή πρόκειται για άλλον έναν διαιτητικό μύθο;

Ο μύθος λέει…

H δίαιτα των «αρνητικών θερμίδων» βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένες τροφές, κατά τη διαδικασία της πέψης, απαιτούν από τον οργανισμό περισσότερη ενέργεια από αυτήν που του προσφέρουν. Έτσι, δημιουργείται ένα «ενεργειακό έλλειμμα», που καλύπτεται από την καύση των αποθεμάτων λίπους. Υποστηρίζεται π.χ. ότι 100 γρ. μπρόκολο δίνουν 25 θερμίδες, ενώ η πέψη τους απαιτεί 80, με αποτέλεσμα να έχουμε 55 θερμίδες έλλειμμα!

Ποιες είναι οι… «θαυματουργές» τροφές;

Χόρτα, λαχανικά
Αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι, φασολάκια.
Φρούτα φτωχά σε σάκχαρα
Ακτινίδια, ανανάς, μούρα, βερίκοκα, κεράσια, κορόμηλα, λεμόνι, μάνγκο, μήλα, πεπόνι, πορτοκάλια.
Μυρωδικά, βότανα
Άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, κανέλα, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, πάπρικα, τζίντζερ, ρίγανη, σκόρδο, τσίλι.
Φυτικα Ροφήματα
Καφές, λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.

Ανάλυσέ το!

Η θεωρία υποστηρίζει ότι οι θερμίδες που τελικά παίρνουμε από τις τροφές αυτές είναι λιγότερες από αυτές που διαβάζουμε στους θερμιδομετρητές, γιατί:
➔Κατά τη διαδικασία της πέψης, ορισμένα συστατικά δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό, ενώ
και από εκείνα που πέπτονται απορροφάται ένα μέρος μόνο της ενέργειάς τους.
➔Επίσης, η διαδικασία αυτή απαιτεί ενέργεια, γεγονός που πρέπει να συνεκτιμάται.
➔Όσο πιο σκληρό είναι το τρόφιμο τόσο μειώνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αφού καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να το μασήσουμε και να το χωνέψουμε.
➔Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο μειώνονται οι θερμίδες του.
➔Tο αξιοθαύμαστο με τη «δίαιτα των αρνητικών θερμίδων» είναι ότι για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χρησιμοποιεί τις παραπάνω αρχές που πράγματι είναι βάσιμες, δεν έχουν όμως το αποτέλεσμα που υποστηρίζει και, δυστυχώς, δεν δημιουργούν αρνητικό πλεόνασμα.

Η αλήθεια

Οι «αρνητικές» τροφές στην πραγματικότητα:
➔Είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, που δημιουργούν εντονότερο και γρηγορότερο κορεσμό.
➔Έχουν μικρό θερμιδικό περιεχόμενο σε σχέση με τον όγκο τους. Έτσι, μπορούμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με τα «ενεργειακά πυκνά τρόφιμα» (π.χ. γλυκά).
➔Ορισμένες απο αυτές δεν έχουν ουσιαστικά καθόλου θερμίδες (π.χ. μυρωδικά).

Πού καταλήγουμε;

Τροφές με αρνητικές θερμίδες δεν υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, οι τροφές που θεωρητικά ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι εκείνες που οι ειδικοί συστήνουν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά. Για άλλη μία φορά, λοιπόν, τονίζεται η αξία των
φρούτων, των λαχανικών και των προϊόντων ολικής άλεσης, αλλά και η αντικατάσταση του αλατιού με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Συμπέρασμα
Πρόκειται για μια παρουσίαση ήδη γνωστών διατροφικών αρχών και όχι για την ανακάλυψη του «μαγικού» τρόπου να απαλλαγούμε από περιττά κιλά.

Βοηθούν, αλλά λίγο…
Η καψαϊσίνη (συστατικό της καυτερής κόκκινης πιπεριάς) έχει συσχετιστεί με αύξηση των καύσεων, η ναρινγερίνη (εμπεριέχεται στο γκρέιπφρουτ) φαίνεται ότι αποτρέπει τη συσσώρευση του λίπους, ενώ οι κατεχίνες (υπάρχουν στο πράσινο τσάι) μπορεί να επιδρούν στη διαδικασία θερμογένεσης και λιπόλυσης.