Φωτοδερματοπαθειες

Φωτοδερματοπάθειες
Οι ακτίνες του ηλίου μας κάνουν να νιώθουμε ζωηροί και όμορφοι όμως, μπορεί να προκαλέσουν και ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα. Η εκτεταμένη, χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο, αποτελεί την κυριότερη αιτία του καρκίνου του δέρματος, της δημιουργίας πανάδων και ρυτίδων, καθώς και της εμφάνισης άλλων δερματοπαθειών, που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία(UV) :

1. Φωτοευαισθησία
Η φωτοευαισθησία αναφέρεται συχνά ως αλλεργία στον ήλιο. Οι άνθρωποι με αυτήν την πάθηση του δέρματος καίγονται εύκολα από τον ήλιο και συχνά έχουν σοβαρά συμπτώματα. Παρότι πολλές περιπτώσεις φωτοευαισθησίας προκαλούνται από το φως του ήλιου, η διαταραχή του δέρματος μπορεί επίσης να προκληθεί από άρωμα, φυτά, φρούτα, λαχανικά, χημικά ή φάρμακα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει ασθένειες όπως το λύκο, τη ροδόχρου νόσο, κάποιες μεταβολικές διαταραχές και γενετικά σύνδρομα.

Συμπτώματα :

Ερυθρό δερματικό εξάνθημα, που εμφανίζεται περίπου 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
Κνησμός
Αίσθημα καύσου
Πομφόλυγες στο δέρμα
2. Φωτοδερματίτιδα
Η φωτοδερματίτιδα είναι η μη φυσιολογική δερματική αντίδραση στο φως του ήλιου και πιο συγκεκριμένα στην υπεριώδη του ακτινοβολία. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα επίπεδα έκθεσης και οι αντιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώση ακτινοβολία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Η κληρονομικότητα για φωτοευαισθησία
Η λήψη φαρμάκων
Διάφορες παθήσεις του δέρματος
Η έκθεση σε ορισμένα φυτά
Η χρήση αρωμάτων
Συμπτώματα :

Κνησμός- Ερυθρότητα- Βλατίδες
Αλλοιώσεις που μοιάζουν με έκζεμα
Σκούρες κηλίδες στο δέρμα
Εντοπίζεται σε περιοχές του δέρματος που εκτείθενται στον ήλιο
Πόνος και οίδημα
Ναυτία
Αντιμετώπιση :

Δροσερά επιθέματα για την ανακούφιση των βλαβών
Βραχυπρόθεσμη χρήση κορτικοειδών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των εξανθημάτων
3. Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός
Η πάθηση αυτή είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με ευαισθησία στο ηλιακό φως και εμφανίζεται όταν αυτά εκτείθενται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα στον ήλιο.

Συμπτώματα :

Ερυθηματώδες εξάνθημα
Κνησμός
Αίσθημα Καύσου
Οίδημα και συχνός πόνος
Αντιμετώπιση:

Τοπικά στεροειδή
Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο