ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ

ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ

Οι γυναίκες με ξηρή επιδερμίδα το ζηλεύουν. Οι αισθητικοί το εγκωμιάζουν, γιατί λένε πως δύσκολα «σπάει» και κάνει ρυτίδες (δεν έχουν άδικο). Όσες, όμως, έχετε πολύ λιπαρό δέρμα, θα συμφωνήσετε πως περισσότερο πρόβλημα σας δημιουργεί, παρά σας κολακεύει. Τα καλά νέα είναι, ότι έχετε τρόπους είτε να μειώσετε είτε να καμουφλάρετε τη λιπαρότητά σας και να αποκομίσετε, τελικά, τα οφέλη του, δείχνοντας χάρη σε αυτό νεότερη από άλλες γυναίκες της ηλικίας σας.

Τι να κάνετε αν έχετε λιπαρό δέρμα

Το χαρακτηριστικό του λιπαρού δέρματος είναι ότι κανόνα έχει μεγάλους, ανοιχτούς πόρους με υπερβολική έκκριση σμήγματος, με αποτέλεσμα να καλύπτεται από μια μόνιμη γυαλάδα. Γυναίκες με λιπαρό δέρμα, πιθανότητα στην εφηβεία να υπέφεραν από ακμή –κάποιες μπορεί ακόμα και στα 30 ή 40 τους να εμφανίζουν σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που προκαλούν λιπαρότητα στο δέρμα: μπορεί απλά να γεννιέται κανείς με αυτή ή να έχει σχέση με ορμονικούς παράγοντες, κυρίως με πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ μπορεί και να οφείλεται στη χρήση «βαριών» καλλυντικών.

Και παρόλο που το να απαλλαγείτε οριστικά από αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον μέχρι να μπείτε στην κλιμακτήριο, έχετε πολλούς τρόπους να ρυθμίζετε τη λιπαρότητά σας:

Καλός καθαρισμός

Είναι ίσως το Α και το Ω ως προς τη ρύθμιση της λιπαρότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε κάποια παθογένεια που απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση (όπως π.χ. ο θυρεοειδής). Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι γυναίκες με πολύ λιπαρό δέρμα θα πρέπει να το καθαρίζουν 2 με 3 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας κατάλληλο σαπούνι και εφαρμόζοντας έπειτα μια σμηγματορυθμιστική κρέμα που θα συστήσει η αισθητικός σας.

Μια φορά την εβδομάδα, καλό είναι να γίνεται απολέπιση (peeling), προκειμένου να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα που εγκλωβίζεται στους πόρους, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην «αναπνέει» και να δημιουργείται γυαλάδα. Παράλληλα, μια μάσκα από άργιλο είναι καλό να εφαρμόζεται με την ίδια συχνότητα, αφού έχει την ιδιότητα να απορροφά τη λιπαρότητα και να απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος.

Η αισθητικός σας, επίσης, θα σας ενημερώσει για το πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε έναν βαθύ καθαρισμό δέρματος, με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνεται αυτός και τι καλλυντικά είναι καλό να περιλαμβάνει.