ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Αποτελεί μια από τις πλέον μοντέρνες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει σήμερα η αισθητικη. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων. Μπορεί να χαρίσει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα στα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να χρειαστεί να περάσει κάποιος το κατώφλι του χειρουργείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια θεραπεία η οποία έρχεται να υπηρετήσει το κομμάτι της πρόληψης αλλά και της καταπολέμησης των ρυτίδων, εμποδίζοντας τη φθίνουσα πορεία της αντιγηραντικής ασπίδας του δέρματος.

Όταν το ποσοστό ευθύνης του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς μας στα σημάδια της γήρανσης φτάνει ακόμα και το 80%, η επιλογή της πρόληψης μπορεί αφενός να επιβραδύνει τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και αφετέρου να διατηρήσει σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα την ποιότητα και την υγεία της επιδερμίδας.

Που επιδρά στο δέρμα μας και τι ακριβώς κάνει η Μεσοθεραπεία προσώπου;

Η Μεσοθεραπεία, όπως άλλωστε η ίδια η λέξη το μαρτυρά, στοχεύει στο μεσόδερμα δηλαδή στο “μεσαίο στρώμα” του δέρματος. Πρόκειται για τη θεραπεία εκείνη μέσω της οποίας προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις φθορές που προκαλεί η επίδραση του χρόνου και του περιβάλλοντος στην αρχιτεκτονική των κυττάρων του δέρματος.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης και τη φιλοσοφία εφαρμογής της Μεσοθεραπείας είναι να αναλύσουμε το μηχανισμό με τον οποίο συντελείται η φθορά και η γήρανση των κυττάρων του δέρματος. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας λοιπόν ότι, όπως το δέρμα όλων των θηλαστικών, έτσι και το δικό μας δέρμα αποτελείται από τρείς διακριτές δομές, από τρία στρώματα : την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό.

Η επιδερμίδα αποτελεί το εξωτερικό, ορατό τμήμα του δέρματος με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον,

Το χόριο είναι ο ενδιάμεσος ιστός στον οποίο οφείλεται η υφή, η πυκνότητα και το πάχος του δέρματος ενώ

Το υποδόριο είναι στην ουσία ο λιπώδης ιστός ο οποίος συνδέει το δέρμα με τους υποκείμενους ιστούς.

Στο μεσαίο στρώμα του δέρματος , στο χόριο, υπάρχουν κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ειδικών δομικών πρωτεϊνών του δέρματος : του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέως. Οι τρεις αυτές ουσίες είναι μακρομοριακές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται με τη μορφή πρωτεϊνικών αλυσίδων, διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τελικά τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα.

Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα υπάρχουν και άλλα κύτταρα τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα δομικά μόρια του δέρματος.

Η σύνθεση και η αποδόμηση των μακρομοριακών πρωτεϊνών του δέρματος, είναι μια δυναμική διεργασία μεταξύ ινοβλαστών και ινοκλαστών, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία και όσα μόρια κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως παράγονται τόσα να επαναδιασπώνται. Αυτή η διαδικασία αέναης εναλλαγής μεταξύ παραγωγής και αποδόμησης ολοκληρώνεται συνήθως σε λίγες ώρες ή σε λίγες ημέρες.

Με την πάροδο της ηλικίας οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Δεδομένου ότι οι δομικές πρωτεΐνες του δέρματος είναι εξαιρετικά υδρόφιλα μόρια, η απώλεια τους σαν δομικού συστατικού των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, με προδιάθεση στη δημιουργία λεπτών ρυτίδων ή σημείων ατροφίας καθώς και στην εμφάνιση βαθιών πτυχών στο δέρμα.

Για να επιτευχθεί η λειτουργία της ανάπλασης, τα κύτταρα του δέρματος χρειάζονται βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα, ένζυμα, συνένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, δηλαδή ουσίες οι οποίες όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους ασκούν στους ιστούς υψηλή αντιγηραντική δράση.

Εδώ ακριβώς έρχεται να επιτελέσει το ρόλο της η Μεσοθεραπεία. Χρησιμοποιώντας ειδικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν ουσίες με αποδεδειγμένη αντιγηραντική και αναπλαστική δράση, ερχόμαστε και με πάρα πολύ λεπτές ενέσεις (κάτι που καθιστά τη διαδικασία σχεδόν ανώδυνη) μεταφέρουμε τις ουσίες αυτές ακριβώς εκεί που χρειάζονται, στο “κουρασμένο” δερματικό κύτταρο. Με τον τρόπο δηλαδή αυτό πετυχαίνουμε να εμπλουτίσουμε το άμεσο κυτταρικό περιβάλλον με ουσίες πολύτιμες για την αναγέννηση και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να δείχνει αναζωογονημένο, πιο λαμπερό, πιο υγιές και πιο φρέσκο.

Μεσοθεραπεία σε γυναικείο πρόσωπο

Ποιες είναι οι ουσίες εκείνες που περιέχονται μέσα στο διάλυμα της Μεσοθεραπείας προσώπου;

Πρόκειται για ουσίες με ισχυρή αντιγηραντική δράση. Συγκεκριμένα το διάλυμα περιέχει ένα σύμπλεγμα βιταμινών με κύριες:

Τη Βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τις ίνες του κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα ελέγχει το σχηματισμό μελανίνης και βοηθά την επανενυδάτωση του δέρματος,

Τη Βιταμίνη Ε που προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία,

Τη Βιταμίνη Α που επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και ισχυροποιεί την αντιγηραντική δράση,

Τη Βιταμίνη D που συμβάλλει στη σύνθεση του ασβεστίου και

Τις Βιταμίνες της ομάδας Β που επενεργούν στην κυτταρική αναπνοή και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη Μεσοθεραπεία προσώπου είναι τα αμινοξέα, απαραίτητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη σωστή λειτουργία πολλών ενζύμων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Επίσης το διάλυμμα της Μεσοθεραπείας περιέχει στοιχεία όπως το συνένζυμο Q10, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει και στη δημιουργία Βιταμίνης E και Βιταμίνης C, αλλά και άλλων συνενζύμων που συντελούν στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος.

Τέλος πέρα από τις αναφερθείσες ουσίες, απαραίτητη θεωρείται η προσθήκη Υαλουρονικού οξέος (μη δικτυωτού) στο πιο πάνω μείγμα συστατικών η οποία ενισχύει την «εκ των έσω» ενυδάτωση, την πιο βαθιά ενυδάτωση του δέρματος καθώς έχει την ιδιότητα να δεσμεύει μόρια νερού (μέχρι και 1000 φορές το βάρος του) και να τα συγκρατεί στην επιδερμίδα.

Η παρουσία των ουσιών αυτών δρα στο μεταβολισμό των κυττάρων, ενεργοποιώντας την ανανέωσή τους και διατηρώντας την ενυδάτωσή τους, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει πιο λεία, πιο σφριγηλή και με λιγότερες ρυτίδες.

Πώς γίνεται η εφαρμογή του διαλύματος της Μεσοθεραπείας στο πρόσωπο;

Η Μεσοθεραπεία όπως έχει ήδη τονιστεί είναι ενέσιμη θεραπεία. Με τη χρήση πάρα πολύ λεπτής, εξειδικευμένης για αυτή τη χρήση μόνο, βελόνας εισάγουμε στο μεσόδερμα ανά 0.3-0.5 εκατοστά περίπου, πολύ μικρές ποσότητες του διαλύματος της Μεσοθεραπείας.

Οι ουσίες που περιέχονται στο διάλυμα περνούν μέσω της βελόνης στο μεσόδερμα και εκεί ακριβώς, βάσει πειραματικών αλλά κυρίως κλινικών μελετών, έρχονται και πυροδοτούν τους μηχανισμούς της ανάπλασης του κυττάρου και της αντιστροφής του μηχανισμού της γήρανσης.

Μεσοθεραπεία κάνουμε μόνο στο πρόσωπο ή μπορούμε να κάνουμε και στο λαιμό;

Η διαδικασία της γήρανσης είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που προσβάλει το δέρμα μας σαν σύνολο. Μπορούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε την αντιγηραντική ασπίδα προστασίας που προσφέρει η μεσοθεραπεία και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από το πρόσωπο όπως στο λαιμό, στα χέρια ή το ντεκολτέ. Ακριβώς με την ίδια φιλοσοφία. Αντιοξειδωτική δράση και βαθιά ενυδάτωση εκεί ακριβώς που χρειάζεται.