Σπαθόλαδο

Σπαθόλαδο η συνταγή για την παρασκευή του!
Για να φτιάξετε το δικό σας βαλσαμόλαδο θα χρειαστείτε ελαιόλαδο και μερικές φρέσκες ανθισμένες κορυφές του σπαθόχορτου (γνωστό και ως βαλσαμόχορτο). Τα άνθη αυτά μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα στη φύση, αφού το βάλσαμο φυτρώνει σε πολλά μέρη. Μαζέψτε τα με προσοχή, διότι τείνουν να βγάζουν χρώμα στα χέρια. Ο λόγος που τα άνθη αυτά χρωματίζουν το δέρμα είναι η υπερικίνη, η κυρίαρχη ουσία του φυτού που θα δώσει και το κόκκινο χρώμα στο σπαθόλαδο σας.
Μόλις προμηθευτείτε τα δυο υλικά, πάρτε ένα σκούρο μπουκάλι και γεμίστε το με τα λουλούδια. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο μέχρι να τα σκεπάσει πλήρως και κλείστε καλά το μπουκάλι. Τοποθετήστε σε ένα σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος και κάθε δυο μέρες ανακινήστε το για να ανακατευτεί. Αφήστε το να σταθεί για 40 περίπου μέρες και το βαλσαμέλαιο σας είναι έτοιμο για χρήση. Απλά σουρώστε το και κρατήστε μόνο το κόκκινο υγρό του σε ένα νέο σκουρόχρωμο μπουκάλι.
Σε περίπτωση που δείτε στον πάτο του μπουκαλιού ίζημα, ακόμη και μετά το σούρωμα του, μην ανησυχήσετε καθώς είναι φυσιολογικό.
Να σημειωθεί πως μπορείτε να φτιάξετε σπαθόλαδο ακόμα και με αποξηραμένο σπαθόχορτο, απλά θα έχει μόνο το 30% της δράσης του βαλσαμέλαιου που γίνεται με φρέσκα άνθη.
Κεραλοιφή με σπαθόλαδο:
Η κεραλοιφή με βαλσαμέλαιο διαθέτει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του.
Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
– 5 κουταλιές της σούπας σπαθόλαδο
Τρόπος παρασκευής: Αρχικά τρίψτε με τον τρίφτη το μελισσοκέρι και βάλτε το σε μπεν μαρί για να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το σπαθόλαδο και ανακατέψτε τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατεβάστε το μείγμα από την φωτιά και τοποθετήστε το σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Αφήστε το να κρυώσει, να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.